dijous, 15 de novembre del 2012

Primer contacte amb l'estany

Després de l'observació acurada de l'estany, ens ha impressionat el següent
-Quantes algues hi ha, no?
-Sí, que per cert, des que van desparèixer els peixos me n'he adonat que la quantitat d'algues ha augmentat.
-Llavors potser podriem dir que el fet que hi hagi tantes algues és una conseqüència de la desaparició dels peixos?
-Home, jo tenia entès que els peixos s'alimentàven de les algues.
-Però només s'alimenten d'algues?
-Llavors al no estar els peixos les algues segueixen creixent?
-Sí, potser alguna cosa fa que coninuïn creixent.
-Però quina cosa és la que fa que les algues continuïn creixent?
                                Quantitat d'algues que observem a l'estany

Pregunta: De què s'alimentàven els peixos?
                 Què és el que fa que les algues segueixin creixent?

De què s'alimentaven els peixos?
Per saber de què s'alimentàven els peixos primer hem de ser conscient de que són peixos d'estany i que no reuneixen les mateixes característiques que els peixos que viuen en altres medis com el riu, la costa o l'oceà.

Els peixos d'estany, de per si ingereixen diferents aliments, no només el que li administrem. L'estany al estar en el jardí, molts insectes es posen sobre les fulles de les plantes que floten o queden atrapats en la superfície de l'aigua. Aquests insectes són menjar (molt bo) per als peixos.




Quins insectes trobarem en l'estany? Son molts els que veurem en l'estany que seràn aliments dels peixos. Aquets són alguns d'ells:



Larves de mosquit

Larves vermelles

Larves blanques

Cargols de terra

Cargols d'aigua
Grills
Abelles

Avispes

Libèl·lules

Escarbats

Pusses d'aigua, entre d'altres.


És per això que sempre veurem als peixos treient la boca a la superfície per la nit, perquè és la hora on més insectes i larves hi ha a l'aigua. És important tenir en compte que molts d'aquests insectes no els podem veure, ja que surten durant la nit.


Hem observat que a l'estany hi havia alguns insectes morts surant, és a dir, els peixos no se l'havien menjat.

 
A més,en el propi estany genera l'alimentació base: les algues. El mateix estany s'encarrega a través de les algues que tapissen la superfície aquàtica, de proporcionar aliment als peixos.
També, cal tenir en conte que cal cuidar la quantitat i diversitat d'aliment "fora de l'estany", és a dir, allò que li proporciona l'èsser humà d'aliments comercials. 
No és convenient alimentar tots els dies als peixos de l'estany, és molt comú alimentar-los cada dos dies en èpoques de calor i cada 3-4 dies en época de fred. 
D'aliments comercials per aquests peixos n'hi ha de dos tipus: aliments en escames/sticks
Les escames i/o sticks no són el mateix, cadascún té una finalitat diferent. Les escames s'utilitzen per als estanys on predominen els peixos amb boques petites, són suaus i fàcils de trencar quan estan en contacte amb l'aigua.
  
En canvi, els sticks són més grans i durs però també s'estoben en contacte amb l'aigua. Se'l menjen els peixos mitjans i grans, es casi l'aliment base més utilitzat en estanys donat que lentament es desgrana amb el que tots menjen.
       
Dins d'aquest tipus d'aliment, hi ha diferents tipus de varietats respecte al contingut. Aquests con amb aditius o reforços de diferents classes, aquestes són algunes d'elles:
  • Aliment amb reforços per a donar millors colors.
  • Aliment amb reforços per les defenses del peix. 
  • Aliment amb reforços per a problemes gastrointestinals. 
  • Aliment amb reforços per l'època de la reproducció.

Un altre tipus d'aliment que es pot subministrar als peixos són les "papilles casolanes". Aquest tipus d'aliment aporta proteïnes a la seva dieta, el qual és un nutrient que afavoreix el creixement dels peixos i una major coloració.


L'aliment que l'Alba li donava als seus peixos eran sticks amb reforços per a donar millors colors. Però el seu subministrament no era mesurat. Potser en una semana no es donava o un altre dia es donava dues vegades.












Pot de "Colour stick", aliment que s'administrava als peixos


Què és el que fa que les algues segueixin creiexent?
Aquesta és la segona pregunta que ens hem plantejat en la primera observació directa amb l'estany. Totes tres hem trobat i hem coincidit que hi havia una gran quantitat d'algues que impedien veure el fons de l'estany, cosa que temps enrere ( quan hi havien peixos) no era així. Per tant, abans de cercar informació i saber-ne més, partim, des  dels nostres coneixements i les anteriors observacions, que les algues han augmentat com a conseqüència de la desaparició dels peixos. Malgrat això, també creiem que hi ha altres factors que intervenen i/o afavoreixen en el seu creixement il·limitat.  A partir d'aquesta curiositat que se'ns ha plantejat, volem buscar quins són aquests factors per encaminar  el nostre coneixement.

Abans de posar-nos mans a l'obra en la nostra recerca, se'ns ha plantejat aquest dubte:
- Però, una cosa, les algues necessiten la llum del sol per a créixer al igual que les plantes?
- Vols dir? Si les algues són del regne dels protoctists, no?
- Sí, per tant, quines condicions necessiten les algues del regne dels protoctists?
- Potser també depén de l'espècie d'alga que és...
- Dons hauriem de descobrir també quin tipus d'alga és.
Amb aquest debat se'ns presenten els següents eixos a investigar:

Quines condicions mediambientals necessiten les nostres algues per créixer?
Quina espècie d'alga és la nostra?

 
Per començar,hem cercat quin tipus d'alga era la que regna a l'estany i tenint en compte els principals trets que la caracteritzen hem trobat el tipus del qual pertany: algues filamentoses verdes, caracteritzada per tenir una gran capacitat de reproducció i que el seu excessiu creixement, provoca que altres plantes aquàtiques es morin o asfixiin , donat perquè es bloqueja l'entrada de llum solar, necessaria per al desenvolupament normal de les plantes. També els problemes d'olor i gust de l'aigua i, inclús a vegades, hasta la mort dels peixos són causats per les algues. A més, les algues filamentoses formen capes gruixudes que impossibiliten que els peixos nadin. La cobertura total de la superfície pot restringir el pas de llum solar i reduir, així, la producció d'oxígen i l'aliment necessari per als peixos (les algues són el menjar base dels peixos però necessiten altres aliments en la seva dieta). 
Hem descobert que és aquesta espècie perquè, cercant per la xarxa els diferents tipus d'algues que existeixen, hem trobat una foto que mostra les mateixes característiques físiques que l'aga del nostre estany.

http://plantasdeacuarios.com/index.php?main_page=page&id=23








Una quantitat d'algues equitativa és bona per l'estany, permeten crear ombres en la superfície per a baixar l'intensitat dels rajos UV del sol; també serveix per baixar els nivells de nitrats que si són molt ats, els peixos moririen; l'alga filtra l'amoníac; i és una bona font de menjar excelent per a altres animals.
Però de totes maneres, en el cas de que es volguessin eliminar les algues sense utilitzar productes químics, cal saber les seves necessitats bàsiques. Hi ha dos punts que afecten al creixement de les algues:
  • L'estany de l'aigua: quant més estancada està l'aigua, més algues creixeran.
  • El nivell de pH. L'alga millora i creix a nivells alts de pH.
Igualment, hi ha 3 components fonamentals per al creixement excessiu de les algues:
  • El menjar. L'alga s'alimenta de nitrats i fosfats de l'aigua.
  • La llum. L'aigua necessita llum solar directa per a reproduir-se i créixer.
  • La temperatura. L'alga creix més ràpid en aigües càlides que en aigues fredes.



    Efectivament podem comprovar que l'aigua que hi ha a l'estany és estancada, l'aigua en la que es troba li proporciona nitrats i fosfats, la llum solar li dona directa i con que acaba de passar l'estiu l'alga ha estat sotmesa a temperatures molt altes.
CONCLUSIÓ: Amb tot aquest procés hem descobert que:
- Els peixos d'estany s'alimenten d' insectes es posen sobre les fulles de les plantes que floten o queden atrapats en la superfície de l'aigua, d'allò que li subministrem (escames, sticks, "papilles casolanes) que ha de donar-se una quantitat determinada per a la salut dels peixos i, finalment i sobretot, la base d'alimentació són les algues.
- Els peixos no estàn presents en l'estany perquè s'haurien menjat la quantitat d'algues que hi ha i no hi hauria insectes morts surant per l'aigua. 
- El tipus d'algues que predomina en l'estany són les Algues Filamentoses i que tendeixen a desenvolupar-se fàcilment en excés de desenvolupament por representar una amenaça per al manteniment de l'estany i pot haver estat un dels motius de la desaparició dels peixos.
- Els elements que intervenen en el creixement en excès de les algues són: els nitrats i fosfats, la llum solar i la temperatura càlida.
- Per últim i el més important, hem pres consciència de que els peixos que vivien en l'estany actuaven com a elements reguladors de la quantitat d'algues i que, con que han desaparegut, ja no s'alimenten d'elles (les algues) i aquestes segueixen creixent sense res que las limiti i rebent igualment els elements del medi que la fan crèixer. Aquest és un possible motiu de que hi hagi tantes algues. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada